A Lean szemlélet segíti az élelmiszeripari vállalatokat, hogy hatékonyabbak és versenyképesebbek legyenek. De miért küzd oly sok vállalat, és mi nyújthat nekik segítséget?
A termékeknek frissnek, valamint hibáktól és szennyeződésektől mentesnek kell lenniük. Az alapanyagok és a késztermékek korlátozott felhasználási ideje miatt az élelmiszergyártó vállalatoknak gyakran nagy mennyiségű hulladékkal kell megküzdeniük.
Cél a fogyasztók igényeinek kielégítése a minőség fenntartásával, fejlesztésekkel, miközben növelik a hatékonyságot és csökkentik a veszteségeket a gyártási folyamatokban. A gyártóknak keresniük kell a módszereket a folyamatok ingadozásának csökkentésére.
Nézzünk egy - egy példát:
A minőség és a minőséggel kapcsolatos szervezeti tevékenységek értelmezése és értékelése kapcsán nem lehet figyelmen kívül hagyni azok ráfordításait, költségeit.
Nagyon sok esetben a hagyományos elszámolási rendszerekben a minőség költségekre rejtve maradhatnak ennek megoldása lenne a folyamat szemlélet megfelelő alkalmazása és a vezetői elkötelezettség.
A minőségköltség alatt a hibák fordított összegeket értjük. Ez pedig azért nem teljesen így van. Minőség költség a hiba megelőzési költségek a vizsgálati költségek és a hiba költségek is.
A GM frissítette az IATF 16949-re vonatkozó ügyfélspecifikus követelményeit. Az elsődleges változások a következők:
- IATF 16949:2016 eltérések (lemondások)
- Új üzleti tartás, frissített folyamat
- Hozzáadott CQI-14 (garancia) követelmények
Az alábbi linken éritek el az eredeti szöveget:
https://www.iatfglobaloversight.org/wp/wp-content/uploads/2023/08/IATF-16949-GM-CSR-Aug-2023.pdf