fbpx

Quality Support Kft.

Publikációk

Hogyan ismerjük fel a kiégés (burnout) tüneteit?

Hogyan ismerjük fel a kiégés (burnout) tüneteit?

 

Voltam cégeknél tanácsadáson. Autóipari vállalkozás és nem autóipari vállalkozásnál egyaránt. A minőségirányítási rendszer kiépítés kapcsán dolgozunk együtt és segítség kellett nekik, mi is az a kiégés és mik a tünetek. Sajnos nem egyedi ez az eset. Sokszor találkozunk kiégett kollegákkal, akik nem is tudják mi történik velük.  Pedig a kérdéssel foglalkozni kell.

woman 1733881 1280

Németországban ez a jelenség már hivatalosan is népbetegséggé lett nyilvánítva, és a Gallup felmérései szerint a munkavállalóknak legalább a 24%-a érintett, ami a német gazdaságnak legalább 9 milliárd eurójába kerül. (https://hrblog.hu/2018/01/12/mennyibe-kerul-a-kieges/)

Ezen a web oldalon olvashatunk arról is, hogy egy vállalkozásnak mennyibe is kerül a kiéget munkatárs, hiszen az nem tud úgy odafigyelni a munkájára és előbb utóbb beteg lesz vagy máshová megy dolgozni.

Eleinte nagyon nehéz észre venni a jeleket, de sajnos ahogy mélyülnek a tünetek, egyre nehezebb ezt a folyamatot visszafordítani, pedig megéri.

Azt javaslom, ha ilyen kollegánk van vagy magunkon érzékeljük a tüneteket, akkor érdemes szakszerű segítséget kérni.

NŐK figyelem!!! A tanulmányok szerint a nők érintettebbek a témában és sajnos sokkal nehezebben is valljuk be. (http://www.lelkititkaink.hu/burnout.html)

A végére egy kis gyors segítség: Az interneten több olyan oldalt is találhatunk, ahol a kiégéssel kapcsolatosan tesztek állnak a rendelkezésünkre, hogy felmérjük a helyzetünket. Pl.: http://www.webbeteg.hu/tesztek/67/kieges-burnout--teszt

Én csak azt kérem, hogy aki ezt a rövidke írást olvasta, klikkeljen a linkekre és ha érintettek, akkor merjenek beszélni róla és segítséget kérni, hisz ezzel mindenki csak nyerhet!