fbpx

Quality Support Kft.

Publikációk

Minőségügyeseknek már nem elég a szabványok ismerete

Minőségügyeseknek már nem elég a szabványok ismerete

 

Tanácsadóként és oktatóként az utóbbi időben arra jutottam a szakmánkat, a minőségirányítást tekintve, hogy LEAN és Six Sigma módszerek ismerete nélkül nem tudjuk megfelelően elvégezni a munkánkat.

Nézzük, mi késztetett erre a kijelentésre!

Manapság az autóiparban megszaporodtak a vevői látogatások, auditok. Ezek egyik alap követelménye a VDA 6.3 szerinti folyamat auditok lefolytatása. Az előírás rögtön az elején, a rizikóelemzésnél megemlíti a Teknős modell alkalmazását, ami még nem is olyan meglepő, hiszen, ha valaki auditál, nem árt ismernie. Ezzel szemben az auditra való felkészülés részben az előírás már említi a makro folyamatelemzést, a SIPOC modellt, bár nem ezen kifejezésekkel. A 2 módszerben a Six Sigma területén tudunk igazán elmélyülni, bár a makro folyamatelemzést a LEAN is tartalmazza.

Ezek után, ha felkészülésünket folytatva megvizsgáljuk a kérdéslistát, azt tapasztaljuk, hogy a LEAN módszerek köszönnek vissza folyamatosa. Ebből következik, hogy amennyiben nem ismerjük a LEAN eszközeit, akkor a folyamat audit hatékonysága sem lesz optimális. Mi a célunk egy folyamat auditnál? Meggyőződni a folyamatok hatékonyságáról és feltárni a gyenge pontokat.

Itt jutottunk el egy nagyon fontos ponthoz, amit külön szeretnék hangsúlyozni. Ha megvolt a területre vonatkozó audit, és megkapjuk a fejlesztési pontokat, akkor megint tanakodhatunk, vajon milyen intézkedéseket hozzunk. Sajnos legtöbbször csak tűzoltó intézkedéseket határozunk meg, pedig nem az a cél! Olyan intézkedés kellene foganatosítani, ami hosszútávon eredményes és a hatékonyságunk is növekedik általa. Folyamatos fejlesztés, ez az irányelv, amit nem szabad szem elől téveszteni!

A folyamatos fejlesztéshez a Six Sigma és a LEAN eszköztárában nagyon sok, gyakorlati hasznot hozó módszerre lelhetünk, igaz, csak akkor, ha hajlandóak vagyunk kellő mélységben megismerni, és megtanuljuk megfelelő módon  adaptálni ezeket feladatainkba!

Igaz, hogy ez a rövid eszmefuttatás az auditokból indult ki, de látni lehet, hogy ha valaki minőségirányítási rendszerépítéssel vagy akár folyamattámogatással foglalkozik, ezen eszközök neki is hasznosak lehetnek. Sőt a beszállítók támogatásában tevékenykedőknek is mindenképpen ismerni kellene ezeket, hiszen a beszállítók fejlesztése az elsődleges cél, és hogy közös erővel, segítve egymást hatékonyabb folyamatokat hozzanak létre.

Mi van azokkal, akik nem az autóiparban tevékenykednek? Ma már szinte minden iparágban, sőt a szolgáltatói szektorban is megjelentek a Six Sigma és Lean management bizonyos eszközei, módszerei, ami nem véletlen. Mivel a folyamatos fejlesztéshez nyújtanak nagy segítséget, ezért használják őket, legyen szó bármelyen piaci szegmensről. Így ha valaki versenyelőnyt szeretne kovácsolni, a fentebb nevezett eszköztár megismerése kiváló benchmark példa lehet.

Végül arra a következtetésre jutottam, hogy jelenleg a minőségirányítás bármely területén is dolgozzunk, bármely iparágban, a Six Sigma és LEAN eszközök ismerete kiemelten fontos a hatékony minőségirányítás megvalósításához!